Kusmi Tea

150 ÅR AV HISTORIA

Pavel i St Petersburg

Den äldsta sonen från en bondfamilj, Pavel Michailovitch Kousmichoff, lämnade hemmet vid 14 års ålder för att leta efter anställning i St. Petersburg.

Där fann han ett arbete som en springpojke åt en köpman inom tehandeln. Butikschefen insåg snart att pojken hade en enorm potential och lärde honom konsten att blanda te. Pavel fortsatte jobba hos köpmannen tills den dagen han gifte sig med Alexandra, dotter till en framgångsrik pappersgrossist. Hans arbetsgivare var så glad att se Pavel gifta in sig i en så bra famlij att han gav honom ett litet tehus. Det var hur PM Kousmichoff tehus startade 1867.

Alexandra gav honom sex barn, däribland sonen Viatcheslav (1878) och dottern Elisabeth (1880) som han senare skapade den speciella blandningen efter som snart blev tsarens te, Bouquet de Fleurs.

Redan 1901 ägde Pavel 11 stycken tehus samt en stor byggnad stor nog för hela hans familj. Han var mycket rik och hans företag var ett av de tre största teföretagen i Ryssland.

 

1907 Viatcheslav i London

År 1907 sände Pavel sin äldste son till London för att lära sig om te. Viatcheslav började genom att öppna bolagets brittiska dotterbolag, PM Kousmichoff & Sons på 11, Queen Victoria Street. Vid den tiden var staden världens huvudstad inom tehandel, vilket hjälpte honom till att bli mästare inom teblandning.

Viatcheslav återvände till Ryssland och efter sin fars död 1908 tog han över familjeföretaget. Han byggde framgångsrikt upp företaget, totalt ägde han 51 stycke tehus i alla större städer i Ryssland.

 

1917 En ny start i Paris

År 1916 kände Viatcheslav oro och överförde en del av sin förmögenhet till bolagets kontor i London. 1917 öppnade han ett tehus i  Paris, the Maison Kusmi Thé.

Medan han spenderade stor del i Paris var hans familj kvar i St. Petersburg. Utan att inse hur rätt hans instinkter var , bestämde han sig för att skicka hans famlij för att tillbringa sommaren i Kaukasus precic när revolutionen bröt ut. Han organiserade sin familjs flykt och vid 1920 var dem i Paris där de levde ett rikt liv tillsammans med dina tre barn, Constantin, Nadia och Vera.

 

1927 Mellan krigen i Berlin

Famlijen blomstrade under mellankrigstiden , det öppnades kontor i New york, Hmburg och Konstantinopel.

Viatcheslav Kousmichoff dog strax efter andra världskriget 1946 och lämnade sin son att ta över familjeföretaget som då var mycket försvagat av krigstiden.

Men Constantin hade inte samma affärsmannaskap som sin far eller farfar. Han var en man som älskade livet och brände ljuset från båda ändar. En konstnär och en teälskare men som inte förstods sig på siffror. 

På gränsen av konkurs 1972 sålde han verksamheten för en obetydlig summa. Under åren som följde fortsatte Kousmichoff att sälja Kusmiteer med ojämn framgång. Liksom Constantin var de nya ägarna kontnärliga och hade en viss förståelse för smaker men ingen ledarförmåga.

 

Kusmi Tea

År 2003 köptes Kousmichoff av Orebi bröderna som kom från en rad av råvaruhandlare. Efter att det handlats med bomull och icke-järnmetaller så beslöts dig Orebi-familjen att fokusera på kakao och kaffe, ett drag som naturligt ledde dem till te.

De tog upp utmaningen med att fortsätta med traditionerna från Pavel, Viatcheslav och Constanstin och att utveckla ett traditionellt rykte för varumärket Kusmi Tea.