Visste du det här om kakao och choklad?

Nyttig choklad?

  • Kakao innehåller naturligt nyttiga, för oss människor, olika ämnen. Under processen att göra choklad av kakao försvinner tyvärr många ämnen.
  • Färdigjäst kakao innehåller inte antioxidanten polyfenol som annars finns i riklig mängd i färsk kakao.
  • En ”felöppnad” kakaofrukt kommer att ge en smakdefekt på slutprodukten, lite fadd unken och pappig smaknyans. Defekten är ett resultat av en kemisk process som förändrar smak men också ämnesprofilen.

Hållbar odling av kakao?

  • Kakaofrukter skördas året om dock oftast med två större skördeuttag. Dessa varierar beroende på vart i kakaobältet trädet växer. Skörden ska öppnas i kakaodjungel för hållbar odling.
  • Kakao växer i tropikerna, där fattigdom är utbredd. Oftast har de småskaliga bönderna en naturlig hållbar odling då det är för fattiga för att använda t ex kemikalier. Det är den mer kommersiella kakaon som idag till stor del är ohållbar i längden.
  • På Haiti finns endast 2 % kvar av den naturliga regnskogen och idag hugger bönder ner sina kakaoträd, de får mer betalt för sitt träd som bränsle än var de får för kakaoskörden. Kortsiktigt men hunger föder desperation!
  • Att märka sin plantage till Organisk kostar ca 20 000 Sek per år på Dominikanska, till det tillkommer ansökningsavgifter och fasta kostnader.

Arbetsförhållanden inom kakaoindustrin!

  • Av världens årsskörd, ca 3,5 miljoner ton kakao, kommer merparten från Elfenbenskusten och Ghana. I dessa länder finns ca 600 000 barnarbetare i kakaoindustrin (se swedwatch studie) och ofta saknar barnen rättigheter såsom att gå i skola, leka och helt enkelt bara vara barn!
  • Kakao är långt efter kaffe och andra ekonomiska grödor! En kakaosäck väger 70 kg och hanteras för hand, utan hjälpmedel , vilket gör att många bönder skador sina kroppar i hanteringen av kakaon.
  • En enkel kakaobonde tjänar på Dominikanska ett par tusen kr i månaden på sitt hårda arbete. Att jämföra med att en tandkrämstub kostar där ca 10-12 kr, en liter bensin nästan som hemma och viss mat är faktiskt dyrare än här i Sverige.
  • Att ansöka om märkningar av olika slag kostar mer än vad en bonde får över på en livstid och till ansökningsavgifterna tillkommer årliga avgifter.