Råd & Kombinationer vid chokladätande

Värt att veta när du ska avnjuta din choklad

Choklad passar i alla sammanhang, med gäster blir middagen avrundade perfekt till en tryffel, min kopp eftermiddags tea förhöjs av en pralin, i ensamhet avnjuter jag en bit mörk syrlig choklad, är jag hungrig dämpar en choklad doppad nougat känslan annars rör jag inte choklad om jag inte är sugen förstås…

Kombinera gärna choklad med dryck. Tea är t ex ljuvligt med praliner. Bedöm styrkan, strävheten, sötman, bitterheten och syran på parterna i en kombination. De ska höja varandra, inte förta. Exempelvis; Strävhet i vin mildras med mjukhet i mjölkchoklad. Styrkan på destillat fogas med fyllig ganache. Syran i frukt & bär rundas med len vitchoklad. Viktigast av allt; Lyssna till din egen palett!

Några intressanta chokladkombinationer.

  • Smält choklad och rör i honung, ringla över glass och barnet i dig jublar.
  • En luftad kalifornisk Zinfandel passar ofta mycket bra till mörk tryffel.
  • En lättdraget Darjeeling tea passar alltid till ljusa chokladpraliner.
  • Slå sjudande vatten, kryddat med chili, kanel och honung över en bit mörk choklad och du får en drickchoklad som lindar vid förkylning.
  • En åldrad cognac är oförskämt fördelaktig med ren mörk choklad.
  • Kall mjölk och egenblandad kakao är oslagbart gott till en ostsmörgås.
  • Ett strävt ungt vin kan faktiskt njutas med ren mjölkchoklad.
  • Vin de Paille, svårt att få tag på, skapar nirvana tillsammans med kraftig chokladmousse.
  • Haitisk rom, en kubansk cigarr och en pyttebit Dominikansk choklad skapar livsglädje.
  • Krossade kakaobönor i bröd ger pikant krydda.
  • Vit choklad till skaldjur är förvånande gott.
  • Whiskytryffel till whiskypinnen är inte alls tokigt…