Förvara choklad rätt

Hur länge håller sig chokladen?

Förvara choklad i sval rumstemperatur om 17-18 grader, helst inte under 14 grader. Det viktigaste är dock att undvika temperaturskillnader som är större än 10 grader. Detta för att det inte ska bildas kondens på chokladens yta, den kan ställa till både smak- och utseendedefekter. Risken är bl a att sockret i chokladen smälter ut och omkristalliserar sig på ytan, chokladen blir då vit och både smak samt utseende påverkas.

Njut av chokladen när den sätts i Era händer, praliner blir inte bättre av att lagras.

Vår choklad är färskvara och bör ätas direkt

Tänk på att choklad lätt tar smak av starkt luktande produkter. Praliner och tryfflar är färskvara, vi rekommenderar att Ni avnjuter dessa inom två veckor. Ren choklad håller upp till ett år. En ask med praliner håller kortare då de tar smak av varandra, avnjut därför en pralinask så snart ni kan.

Vacumförpacka chokladen vid längre förvaring

För att förvara ren choklad en längre tid bör man skaffa sig en lufttät låda, gärna med vacumfunktion. Avsaknad av syre gör att antioxidanter i chokladen bryts ner långsammare. Det är viktigt att lådan inte avger någon lukt som kan påverka smaken. Låt inte choklad ligga framme i dagsljus då kakaosmöret påverkas negativt av ultravioletta strålar. Det kan förkorta livslängden avsevärt och smälter chokladen så är katastrofen ett faktum…