Förvara choklad rätt

Hur länge håller sig chokladen?

Förvara choklad i sval rumstemperatur om 17-18 grader, helst inte under 14 grader. Det viktigaste är dock att undvika temperaturskillnader som är större än 10 grader. Detta för att det inte ska bildas kondens på chokladens yta, den kan ställa till både smak- och utseende defekter. Risken är bl a att sockret i chokladen smälter ut och omkristalliserar sig på ytan, chokladen blir då vit och både smak samt utseende påverkas.

Njut av choklad när den sätts i Era händer, praliner blir inte bättre av att lagras, tvärtom de förlorar sin smaktopp snabbt…

Vår choklad är färskvara och bör ätas direkt

Tänk på att choklad lätt tar smak av starkt luktande produkter. Praliner och tryfflar är färskvara, vi rekommenderar att Ni avnjuter dessa inom två veckor. Ren choklad håller upp till ett år. En ask med praliner håller något kortare då de tar smak av varandra, avnjut därför en pralinask inom en vecka.

Vacumförpacka chokladen vid längre förvaring

För att förvara ren choklad en längre tid bör man skaffa sig en lufttät låda, gärna med vacumfunktion. Avsaknad av syre gör att antioxidanter i chokladen bryts ner långsammare. Det är viktigt att lådan inte avger någon lukt som kan påverka smaken. Det är viktigt att inte låta choklad ligga framme i dagsljus då kakaosmöret påverkas negativt av ultravioletta strålar. Det kan förkorta livslängden avsevärt och smälter chokladen då är katastrofen ett faktum…