Vad innehåller vit choklad?!

Publicerad 30/1, 2012

Våra tror och hoppas att våra kunder har lärt sig mycket genom att ställa frågor till oss och det är kul att så många vill lära sig mer om choklad. En av de vanligaste frågorna är "Vad innehåller vit choklad?!"

Vit choklad består av kakaosmör, torrmjölk och socker. Ofta tillsätts vanilj och lecitin. För att tillverka kakaosmöret till vit choklad behövs kakaobönor, dessa rostas och skalas. Därefter pressas bönorna, genom friktionsvärme och tryck, frigörs kakaosmöret. Detta gäller kakaosmör av god kvalitet, tyvärr är det vanligt med kemikalier inom kakaosmörsproduktionen. En vanlig metod är att använda lösningsmedel för att dra ut fettet ur kakaobönorna.
Naturligtvis gör vi allt vi kan för att undvika sådana produkter.
 
Det som kännetecknar en bra vit choklad är bland annat hur den smälter i munnen, har andra fetter än kakaosmör används för att förbilliga produkten kommer en otrevlig jolmig hinna att inta hela paletten. Om andra fetter tillsatts eller ersatt kakaosmöret behöver vanligvis de vita chokladen inte tempereras vilket däremot är nödvändigt om chokladen är äkta.
 
Vit choklad består bland annat av kakaosmör som tidigare nämnts, vilket betyder att det ofta är svårt att veta ursprung på chokladen. Det produceras ca 3,4 miljoner ton kakao per år i världen. Elfenbenskusten står för ca 1,2 miljoner ton, Ghana för ca 700.000 ton och hela Indonesien för 650.000 ton. I stort sett all kakao från Indonesien används uteslutande till kakaosmörsproduktion. Därtill används kakao från andra områden för att göra både bra och dåligt kakaosmör.
 
Vi på Gefle Chocolaterie tillverkar chokladkakor, chokladbräck, praliner och tryfflar av vit choklad. I framtiden vill vi kunna använda oss av en vit choklad utan lecitin. 
 
Hoppas att ni som funderat över detta fått svar på er fråga!
 
/ Sandra