Naturkrafter, choklad och trolldom

Publicerad 15/9, 2011

Tännforsen för en månad sedan, ett vildsint svensk fall som påminner mig om naturkrafter. Igår när jag plockade bland mina örter, kryddor och torkade bär kände jag mig som en riktig packa. Jag var ute efter inspiration till en ny chokladkaka och insåg att i mitt "apotek" finns en mängd av naturens kraftfulla alster.

Ta till exempel tonkabönan. Frukten som växer på urgamla träd, träd som upplevt både vikinga- och medeltid. I frukten finns en kärna som läggs i rom för ett dygn och när de sedan torkar bildas kumarinkristaller. (Det finns också kumarin i kanel). Ämnet är faktiskt giftigt men utgör grunden till blodförtunnande mediciner. Smakmässigt om rätt använt är tonka en ljuvlighet men som sagt, den måste användas på rätt sätt för att inte bli farlig.

Således stod jag där i förrådet igår och kände mig som en trollpacka och kanske är jag det, Gävles chokladhäxa?! Tanken med en chokladkaka är att förutom njutning rent smakmässigt ska den göra gott i kroppen!  Utan att göra skada på natur och människor.