Havregrynsgröt och kakao

Publicerad 2/2, 2012

Mayaindianerna som levde på 600-talet har förmodligen redan då odlat kakaoträd och använde då kakaobönorna som valuta.

 
Det som återstår efter att fettet, kakaosmöret, pressats ut ur kakaobönorna är kakaopulver. Innan man pressat ut fettet så har kakaobönorna fermenterats och rostats. Kakaopulver kan du använda till drickchoklad, bakverk, choklad och andra typer av godsaker. Äkta kakaopulver ska inte innehålla socker eller andra tillsatser.
 
Alla har nog någonsin smakat eller hört talas om havregryns gröt. Hörde till och med härom veckan att en portion havregrynsgröt med mjölk och socker efter ett träningspass var nyttigare och bättre än en sportdryck. Jag själv äter ofta gröt och tänkte skriva ett litet recept som är väldigt gott;
 
1 dl fiberhavregryn eller dinkelflingor
2 dl vatten
1 krm salt
1 msk linfrön 
1-2 msk kakao, Valrhona 100%
 
Koka upp alla ingredienserna under omrörning. För att det inte ska bli tjatigt så kan du variera toppingen på gröten med kanel, färska bär, skivat äpple, äppelmos eller vad du nu är sugen på, tillsätt även en skvätt mjölk. Eller så blandar du alla tillbehör, då kan jag lova att magen är mätt länge! En god kopp té att dricka till är också en del av njutningen. 
 
Bilden visar en kakaoburk som jag köpte i Frankrike när jag och min chef Anna-Sofia var där. Tyvärr så har jag ingen bild på Valrhonas kakao. 
 
/ Sandra