Gäster från Republica Dominicana

Publicerad 13/9, 2011

Idag blir det en spännande dag, sex delegater från Alianza por la Democracia kommer till oss. De är på besök i Sverige för att studera vår miljövänliga sopsortering. Dagen kommer att avslutas hos oss med en liten chokladföreläsning.

Jag tänkte att de ska få testa Venezuela och Madagaskar choklad, som idag anses ha de bästa jordmånerna för kakao. Själv tycker jag att det hänger väldigt mycket på själva förädlingen för att en jordmån ska tala sensoriskt fulländat.

Dominikanska republikens kryddiga syra är helt galet bra om den är välförädlad, dvs skördad, fermenterad och torkad korrekt. Vilken superkakao som helst kan bli urusel genom dålig förädling. Glöm inte att hos oss ingår även begreppet mijlö och människa som en ytterst viktig del i förädlingsvärdet. Njut av gott samvete, det vill vi ge alla våra chokladvänner om det så ska bli vår undergång. Jaha nu lät jag allt dramatisk eller hur? Tyvärr är det sant eftersom lilla Gefle Chocolaterie inte har de muskler som krävs i den här delen av affärsvärlden men skam den som ger sig!

Bilden visar en fermenteringstrappa!