Fenyletylamin i choklad?

Publicerad 31/3, 2011

Blir man glad av choklad eller är det en myt? Kakao innehåller en mängd spännande substanser, så många att jag bestämde mig för att lägga in en kategori i bloggen som ska på sikt behandla alla dessa olika ämnen.

Kakao innehåller bland annat fenyletylamin vilken kan härledas till de lyckobringade effekterna men låt mig klargöra lite först. Jag är ingen doktor men väl väldigt intresserad och lutar mig på min ingenjörsexamen när det gäller matematik och kemi samt mina år i branschen.

När det gäller kakao och dess innehåll av fenyletylamin och själva effekten på oss människor är det avhängt med kvalitén på kakaon. Choklad ute på marknaden är oftast helt utan nytta då den är förstörd genom olika processer. Att ge rekommendationer om mängd i relation till effekt är som att be om trubbel.

Fenyeltylamin är en signalsubstans som återfinns i våra hjärnor, i det centrala nervsystemet men även i det perifera systemet. Det perifera systemet är nervtrådar ute i kroppen som förmedlar signaler till det centrala nervsystemet i ryggmärgen och hjärnan. Nerverna ute i kroppen kallas för sensoriska eller afferenta. Molekylen bildas i våra hjärnor men återfinns faktiskt också i kakao.

Fenyetylamin är en alkaloid och monoamin. Vi människor har sedan urtiden använt oss av alkaloider i medicinska syften och även som stimulerande droger. I stora doser fungerar alkaloider som gifter, Romarna använde sig av ett flertal alkaloider i sina komplotter för att giftmörda fiender.

Exempel på andra alkaloider, för att nämna några;

  • Kokain, finns i den sydamerikanska kokabusken.
  • Capsaicin, finns i chilifrukter
  • Efedrin, finns i vissa efedraväxter
  • Kinin, finns i barken till kinaträdet
  • Nikotin, finns i potatisväxter och tobaksplantan men även i kokabusken.