Chokladprovning för choklad entusiaster

Publicerad 23/3, 2011

Att prova choklad är ett sant nöje. Ikväll har jag en provning för choklad entusiaster, det är alltid spännande med att möta en grupps förväntningar och gärna helst överträffa dem med mer än en choklad provning.

Min ide med en provning är att även om chokladen är i fokus så ska alla sinnen beröras. Kakaons historia, chokladens ursprung och hela processen att tillverka är minst lika viktiga som själva chokladprovningen.

Sensorik och provningsteknik är också viktiga byggstenar för en lyckad chokladprovning. Vår överlevnadsapparat som under de sabeltandade tigrarnas tid var nödvändigt för att klara livhanken används idag som ett njutningsinstrument. Alla känsliga uppfattningsförmågor, kemiska eller andra reaktioner, har idag omvandlats till häftiga sensoriska upplevelser och förstår man funktionerna ökar möjligheten till att nå Nirvana.

Den information som jag ger under en provning finns delvis redan nu på olika blogg inlägg men min tanke är att ständigt utveckla innehållet här för att på bästa vis kunna tillgodose kunskapsbehov. Läs gärna mer om våra provningar på:

chokladprovning och föreläsning