Choklad och thé, te eller tea

Publicerad 30/3, 2011

Choklad och te, oavsett stavning, är en underbar kombination. Jag är en riktig tedrickare och behöver varje dag ett par tre koppar. I helgen var vi till ett fantastiskt tehus i Paris med anor från 1854; Mariage Frères. Inredning var delvis från starten och hela stället doftade hemlighetsfullt och tungt av allehanda tesorter. Butiken vi besökte låg på Place Madeleine och jag rekommenderar varmt ett besök dit!

När man tillreder te till choklad är det viktigt att tänka på chokladens och teets karaktär. Att investera i en vattenkokare med temperatur reglering är klokt, somliga tesorter blir direkt odrickbara om det tillreds med för varmt vatten. Speciellt gröna teer smakar dåligt om de macererar i kokhett vatten, själv tycker jag att det smakar fisk, typ urkig alaska pollock, om sådant te. Det är också viktigt att inte låta teet dra för länge, då extraheras för mycket flavonoider ur tebladen och teet upplevs kärvt. Tillsammans med en sträv choklad kan det bli riktigt otrevligt i munnen.

Tunga teer kan vara för mycket i kombination med choklad, jag brukar välja mellanstarka eller specialteer som innehåller örter och teblad. Till gröna teer tycker jag att det är gott med gianduja eller andra nötiga praliner som fransk nougat montelimar. 

Ett tips för alla som inte vill drick te kvällstid för att man vill undvika tein och den uppiggande effekten. Slå 90 grader varmt vatten över tebladen, låt dra i en minut, häll bort eller ännu bättre servera till någon och tillred sedan din kopp på de urlakade bladen. Tesmaken består men koffeinet är borta! 

Koffein är samma sak som tein, den aktiva substansen xantinalkaloid från tebusken kallas tein, från mate - matein och kaffe - koffein. Svart te innehåller ungefär dubbelt så mycket tein som grönt te, jämfört med kaffe innehåller svart te ungefär hälften.

Kakao innehåller en liknande substans som tein nämligen teobromin. Teobromin verkar också uppiggande och stimulernade för oss människor men är direkt giftigt för hundar och katter som inte har samma enzym i matspjäkningsapparaten som oss. Oförmågan att bryta ner teobrominet gör att djuret förgiftas och omedelbar veterinärvård behövs.