Choklad, gjuta i form

Publicerad 6/4, 2011

Påsken står inför dörren och det är dags att gjuta choklad påskägg, pressa marsipan ägg och sätta vårinspirerade ganacher. För att lyckas med gjuteriet måste chokladen tempereras, formen putsas och temperaturer måste beaktas.

Gör så här;

  • Putsa formen mycket noga med en bomullsduk som inte loggar
  • Förvara formen i 21-22 grader
  • Temperera chokladen
  • Fyll formen med choklad, knacka ur luftbubblor och häll tillbaka överflödig choklad
  • Låt formen vila uppochned tills chokladen satt sig
  • Skrapa av chokladdroppkanter som bildas under sättningen
  • Ställ formen svalt, ca 12-14 grader, i en halvtimme
  • Nu kan Du ta försiktigt ta loss dina choklad alster!
  • Obs, ska Du gjuta mer ur samma form, låt den återfå 21-22 grader först, annars blir chokladen vitflammig av överkristalliserat kakaosmör

Lycka Till!