Cerezas

Publicerad 10/6, 2011

Körsbär av alla slag är en av mina favoriter bland bär. Söta Bigarråer och bittra Morello, alla är de ljuvliga stenfrukter som passar vid olika tillfällen. Inom chokladtillverkning så finns det många användningsområden för körsbär. Vit choklad och körsbär är t ex väldigt gott ihop. Kirsch, destillat av körsbärsvin, är en oumbärlig källa till sjyssta vita ganacher.

Körsbär innehåller en stark antioxidant som också färgar bäret. Antocyaniner, färgpigmentet, är smärtstillande och inflammationsdämpande. Det sägs bland bönderna på Dominikanska att körsbär är bra emot hudinfektioner och jag vet att deras djungelapotek är bra mycket häftigare än våra vita piller i folie.

Ett annat tips, när Ni reser i Europa, köp med en flaska Kirsch! Jag lovar det är inte som den där äckliga pralinen i den där röda chokladasken alla känner till, den med ett helt körsbär i som simmar runt i så kallad sprit. Hujedamig, nej riktig Kirsch det är något helt annat!

De Dominikanska Cerezas som på bilden ligger i min hand är söta och mustiga. Där äter man dem rakt från trädet, gör en juice att dricka av bären eller använder bäret i kurer. När vi var på min kakaoplantage Mata Grande nu i maj stod Cerezasträden i full bärmundering. Vi plockade, skakade och hoppade efter de röda underverken. Den som åt mest var min lilla fyra åriga dotter.

Det var första gången hon fick följa med ut i djungeln och jag hade haft lite funderingar på hur hon skulle orka med att vandra i värmen. Hon pilade runt bland kakaoträd med en röd mun fullproppad av cerezas och njöt i fulla drag av den spännande miljön. Hon orkade mycket mer än de flesta vuxna!

Idag ett par veckor senare så pratar hon fortfarande om de goda "djungelbären".