Socker + Kakao = Choklad

Socker + Kakao = Choklad Publicerad 8/4, 2011

Kakao har ofta en naturlig bitterhet, för att möta upp den och bringa fram underbara smaker behövs socker. Jag behöver flera dagar för att beskriva sockrets magiska molekylvärld, det får bli fler inlägg! Idag beskylls socker som den stora boven, vi ska akta oss för sockret och många dieter bygger på strikt kolhydratsavhållsamhet. Naturligtvis ska vi inte äta för mycket socker men om förnuft styr gäller... Läs mer

Humle & Choklad

Humle & Choklad Publicerad 7/4, 2011

Humle, Humulus lupulus släkte Cannabaceae, är en ört vi människor använt i över tusen år. De flesta känner den som ölens mustiga beska men humle har många användningsområden. Under flera århundraden reglerades humleodling i Sverige, bönder förordnas rätt att odla och skatt erlades i humle honblommor.

Smaken är besk och bitterheten är beroende på jordmån samt odlingsförhållanden. Plantan är vanlig... Läs mer

Kanel och choklad

Kanel och choklad Publicerad 18/5, 2011

Choklad och kanel är mer än jul för mig, den blommiga kanelsmaken passar utmärkt till sommarsmakande choklad. Cinnamomum Zeylancium, är så kallad äkta kanel. Den vanligaste kanelen, som vi hittar i dagligvaruhandeln, heter Cinnamomum Cassia. Det finns fler sorter bl.a Cinnamomum Malabar. Gemensamt för de två sistnämnda är att det är... Läs mer

Långpeppar och choklad

Långpeppar och choklad Publicerad 3/4, 2011

Långpeppar eller Pippali, Piper Longum släkte Piperaceae, är en av de äldsta kryddor vi människor brukat. Hippokrates skrev om långpeppar i medicinskt syfte, i de Ayurvediska texterna påtalas Pippali som den livslängd förstärkande örten och Romarna använde den flitigt. Långpeppar var först av all peppar att nå Europa.

Smaken... Läs mer