Vad ska choklad innehålla?

Vad ska choklad innehålla? Publicerad 2/4, 2011

Många säger sig vara beroende av choklad, vad kan det bero på? Är det för att njutningen ger en skön känsla? Jag tror att svaret är lite mer komplicerat än så, kakaons historia påvisar en användning som stimulerande drog och som medicinsk komponent.

Min åsikt är att många äter choklad, tyvärr dålig... Läs mer

Fenyletylamin i choklad?

Fenyletylamin i choklad? Publicerad 31/3, 2011

Blir man glad av choklad eller är det en myt? Kakao innehåller en mängd spännande substanser, så många att jag bestämde mig för att lägga in en kategori i bloggen som ska på sikt behandla alla dessa olika ämnen.

Kakao innehåller bland annat fenyletylamin vilken kan härledas till de lyckobringade effekterna men låt mig klargöra lite först. Jag är ingen doktor men väl väldigt intresserad och lutar... Läs mer

Marmelad recept

Marmelad recept Publicerad 1/4, 2011

Marmelad kok ger ljuvliga koncentrerade smaker att avnjuta, en liten bit mamelad kan återge frukt och bär smak på ett helt fantastiskt vis. Ofta får jag höra; "jag gillar inte marmelad det är så sött", "nja marmelad är väl inte min favorit", "all marmelad smakar lika" osv. Jag vill verkligen försvara marmeladen,... Läs mer

Choklad skola - Temperera choklad

Choklad skola - Temperera choklad Publicerad 29/3, 2011

Det enda fett i äkta choklad ska vara kakaosmör annars är den inte äkta enligt mig. Tyvärr så är det tillåtet att tillsätta andra fetter och fortfarande kalla chokladen för t.ex premium 70% kakao. Hur en mörkchoklad kan innehålla laktos, ja det kan man fråga sig?! En äkta mörk choklad behöver inte andra fetter, tillsatser,... Läs mer

Choklad dröm?

Choklad dröm? Publicerad 28/3, 2011

Choklad i alla dess former har vi i dagarna tre provat. I ett underbart vårvarmt Paris. Jag och butikschef Sandra Söderström kom hem sent igårkväll. Just nu spänner det i vaderna efter de drygt 700 trappstegen vi tog oss uppför. Vi tog inte hissarna upp i Eiffeltornet! Dessförinnan hade vi knatat upp till Sacre Couer, en hel del trappsteg där också...

Jag... Läs mer

Choklad bomb?

Choklad bomb? Publicerad 26/3, 2011

Choklad, pistage och mandel i en kombination som förmodligen Gud själv kombinerat! Det gamla anrika chokladhuset La Maison du Chocolat har en pistagemarsipan utöver det vanliga. En visit i Paris utan ett par sådana praliner är för mig bara en halv upplevelse.

För många år sedan, då jag först fick smaka denna ljuvliga skapelse, hände... Läs mer

Choklad, choklad, choklad

Choklad, choklad, choklad Publicerad 25/3, 2011

Choklad i tre dagar! Idag åkte vi till Paris får att flanera på gator och torg bland chokladmakare. Förhoppningsvis kommer vi hem fullroppade med inspiration och sprudlande skaparlust. På vår Facebooksida lägger vi ut bilder, besök oss gärna där!

Det finns en mycket speciell butik i Paris, det känns som om man kliver in i en 20-tals miljö... Läs mer

Choklad och thé, te eller tea

Choklad och thé, te eller tea Publicerad 30/3, 2011

Choklad och te, oavsett stavning, är en underbar kombination. Jag är en riktig tedrickare och behöver varje dag ett par tre koppar. I helgen var vi till ett fantastiskt tehus i Paris med anor från 1854; Mariage Frères. Inredning var delvis från starten och hela stället doftade hemlighetsfullt och tungt av allehanda tesorter. Butiken vi besökte låg på... Läs mer

God chokladtryffel med etisk ursprung

God chokladtryffel med etisk ursprung Publicerad 24/3, 2011

God choklad innebär för mig mer än bara god smak, en god chokladtryffel kan bara bli aptitlig om den tillverkas på choklad som inte har elände i sig. Vidriga arbetsförhållanden, hälso- och miljöfarliga metoder därtill förfalskade råvaror är inte acceptabelt. Läs gärna mer på;

http://www.geflechoklad.se/pages/view/god-choklad-som-ar-etiskt-och-miljomassigt-hallbar

Till... Läs mer

Chokladprovning för choklad entusiaster

Chokladprovning för choklad entusiaster Publicerad 23/3, 2011

Att prova choklad är ett sant nöje. Ikväll har jag en provning för choklad entusiaster, det är alltid spännande med att möta en grupps förväntningar och gärna helst överträffa dem med mer än en choklad provning.

Min ide med en provning är att även om chokladen är i fokus så ska alla sinnen beröras. Kakaons... Läs mer