Färgad choklad och marsipan, hittar Ni inte hos oss!

Färgad choklad och marsipan, hittar Ni inte hos oss! Publicerad 11/4, 2011

Påsken är gul, gula kycklingar, påskliljor och äggula. Det finns en massa naturligt gula ting, de som är ätbara och okonstlat gula innehåller ämnen vi behöver för att må gott. När det kommer till choklad och marsipan är det värre när det gäller naturliga färger. Visst kan choklad dekoreras med gul garnityr, t ex... Läs mer

Chokladkaka med sichuanpeppar och kakaonibbs

Chokladkaka med sichuanpeppar och kakaonibbs Publicerad 10/4, 2011

En god chokladkaka är sannerligen ett nyttigt nöje att avnjuta. Bryta en liten bit, låta aromerna frigöras i munnen och ta en själslig resa ända till kakaons jordmån. Att förstärka upplevelser med pikanta kryddor kan  íbland vara fantastiskt, här följer ett recept på en chokladkaka med krispig bedövande hetta.

Bilden... Läs mer

Högbo brukshotell, paradis för chokladälskare?!

Högbo brukshotell, paradis för chokladälskare?! Publicerad 9/4, 2011

Hur är det att vara gäst i matsalen och på hotellet? Servicen, maten, hur upplevde jag miljön och sådana frågor ombads jag att betänka. Min vän Stina, Etina på Dominikanska, jobbar på Högbo Brukshotell. Hon och jag provbodde där inatt efter att vi provat oss genom en fyrarätters meny. Vi provade även minibaren och hotellbaren... Läs mer

Socker + Kakao = Choklad

Socker + Kakao = Choklad Publicerad 8/4, 2011

Kakao har ofta en naturlig bitterhet, för att möta upp den och bringa fram underbara smaker behövs socker. Jag behöver flera dagar för att beskriva sockrets magiska molekylvärld, det får bli fler inlägg! Idag beskylls socker som den stora boven, vi ska akta oss för sockret och många dieter bygger på strikt kolhydratsavhållsamhet. Naturligtvis ska vi inte äta för mycket socker men om förnuft styr gäller... Läs mer

Humle & Choklad

Humle & Choklad Publicerad 7/4, 2011

Humle, Humulus lupulus släkte Cannabaceae, är en ört vi människor använt i över tusen år. De flesta känner den som ölens mustiga beska men humle har många användningsområden. Under flera århundraden reglerades humleodling i Sverige, bönder förordnas rätt att odla och skatt erlades i humle honblommor.

Smaken är besk och bitterheten är beroende på jordmån samt odlingsförhållanden. Plantan är vanlig... Läs mer

Choklad, gjuta i form

Choklad, gjuta i form Publicerad 6/4, 2011

Påsken står inför dörren och det är dags att gjuta choklad påskägg, pressa marsipan ägg och sätta vårinspirerade ganacher. För att lyckas med gjuteriet måste chokladen tempereras, formen putsas och temperaturer måste beaktas.

Gör så här;


Putsa formen mycket noga med en bomullsduk som inte loggar

Förvara... Läs mer

Är det en bra choklad?

Är det en bra choklad? Publicerad 5/4, 2011

När jag är ute och föreläser, jobbar i butiken eller träffar folk i allmänhet får jag ofta frågan om vilka märken som är ok? Är det här en bra choklad undras det och jag får ett märke att relatera till. Jag uppskattar verkligen det intresse som råder men det som gör mig förbannad, på ren svenska, är dessa samvetslösa aktörer som med mördande reklam tycks kunna sälja vad som helst.

Jag väljer att... Läs mer

Kanel och choklad

Kanel och choklad Publicerad 18/5, 2011

Choklad och kanel är mer än jul för mig, den blommiga kanelsmaken passar utmärkt till sommarsmakande choklad. Cinnamomum Zeylancium, är så kallad äkta kanel. Den vanligaste kanelen, som vi hittar i dagligvaruhandeln, heter Cinnamomum Cassia. Det finns fler sorter bl.a Cinnamomum Malabar. Gemensamt för de två sistnämnda är att det är... Läs mer

Äta choklad med ögat och örat?!

Äta choklad med ögat och örat?! Publicerad 4/4, 2011

Att äta choklad med ögat, med örat och med mer självklara sinnen är en ynnest.  Faktum är att ungefär åttio procent av upplevelsen tar vi med ögonen. Titta bara på den här vackra bakelsen, den inbjuder till förväntan och man bara vill smaska i sig den, eller hur?

Ögonen, synsinnet, begränsar oss också för... Läs mer

Långpeppar och choklad

Långpeppar och choklad Publicerad 3/4, 2011

Långpeppar eller Pippali, Piper Longum släkte Piperaceae, är en av de äldsta kryddor vi människor brukat. Hippokrates skrev om långpeppar i medicinskt syfte, i de Ayurvediska texterna påtalas Pippali som den livslängd förstärkande örten och Romarna använde den flitigt. Långpeppar var först av all peppar att nå Europa.

Smaken... Läs mer