Chokladägg

Chokladägg Publicerad 21/4, 2011

Idag, skärtorsdagen, är vi alla utmattade efter allt kackel och chokladäggsvärpande i chocolateriet. Dessutom kallar kvasten, blåkulla nästa, varpå bloggen blir torftig. Glad Påsk på Er alla! Läs mer

Växer chokladkakor på träd?

Växer chokladkakor på träd? Publicerad 20/4, 2011

Som tjuren Ferdinands korkek ser jag på detta mitt alldeles egna kakaoträd. På korkeken växte färdiga korkar på grenarna och här ser Ni väl ett knippe chokladkakor som växer rakt ut från stammen?!  Eller är jag bara Påsktrött efter allt chokladäggsvärpande i chocolateriet?!

Hursomhelst, om ett par veckor kommer... Läs mer

Med smak av rostat bröd

Med smak av rostat bröd Publicerad 19/4, 2011

Sist jag var i Haiti och letade kakao blev jag bjuden på en märklig frukt. Friterad smakade den som nygräddat bröd med en textur liknande pommfes frittes. Jag fotade och antecknade, som alltid, men tyvärr blev mina anteckningar blöta och jag kan inte utröna vad jag skrivit. Namnet suddades ut och först igår fick jag via Facebook svar på frågan... Läs mer

Chokladvänner

Chokladvänner Publicerad 18/4, 2011

Idag vill jag skriva om min kärlek till choklad, till hantverket och framförallt till människorna bakom kakaon.

De senaste dagarna har jag ett flertal gånger fått så mycket  uppmuntran och så många fina ord, TACK alla! Att arbeta med choklad är stimulerande, att skapa njutning till människor är en ynnest och jag är tacksam för... Läs mer

Chokladmuseum

Chokladmuseum Publicerad 17/4, 2011

Idag har jag rotat runt i min lada, ett mycket spännande bestyr som kan sluta hur som helst. Huset jag bor i tillhörde för två generationer sedan en konditor som också höll på en hel del med choklad. I ladan finns det mängder av gamla glasburkar, uppläggningsfat, plåtburkar med diverse innehåll och idag gjorde jag super fyndet; en gammal gjutform... Läs mer

Chokladråtta?

Chokladråtta? Publicerad 16/4, 2011

Det är inte bara vi människor som älskar kakao! På min plantage Mata Grande har vi haft besök av stora råttor, stora som katter fast med råttsvans och raggigare päls. Ganska otäcka varelser men vi människor är ju än otäckare.

Att lägga ut starka kemikalier som är hälsovådliga för både människa... Läs mer

Choklad till påsk

Choklad till påsk Publicerad 15/4, 2011

Nu är påsken hos oss! Eftersom våra praliner och tryfflar är färskvara har vi först idag dukat upp vår Påskbuffé av chokladvarianter. Du hittar bland annat handgjutna chokladägg fyllda med praliner och tryfflar i flera olika storlekar.

Tänk på att avnjuta våra praliner och tryfflar inom ett par veckor! Förvara choklad... Läs mer

Choklad kemi

Publicerad 14/4, 2011

För en tid sedan blev jag intervjuad av magasinet; Kemivärlden. Omslaget är vackra kakaofrukter, reportaget berör de kemiska processerna inom choklad och min syn på det hela.  Läs mer

Kakaofrukten, en guda gåva?

Kakaofrukten, en guda gåva? Publicerad 13/4, 2011

En kakaofrukt, gudarnas föda, innehåller mängder av spännande ämnen. Smaken är i färskt tillstånd något helt annorlunda gentemot slutprodukten, det bruna guldet; choklad. Skalet är oätligt om man inte är en Zebu från Madagaskar, eller en stor Haitiskt råtta.

Däremot är fruktköttet som håller ihop bönorna,... Läs mer

Min kakaoplantage Mata Grande

Min kakaoplantage Mata Grande Publicerad 12/4, 2011

I bergen på ön Hispaniola, Dominikanska republiken och Haiti, ligger min kakaoplantage Mata Grande. En mindre djungelflod gränsar av marken som sedan sträcker sig upp mot en liten charmig bergsplatå. Det är brant, bitvis stupar marken och nedfallna kakaoblad gör en klättring nästintill omöjlig. Några stora skuggträd utgör ett behagligt... Läs mer