Choklad i fjällen

Choklad i fjällen Publicerad 26/8, 2011

Inför en fjällvandring brukar jag göra egna "chokladbars" för god och nyttig energi. Nötter, bär och frön tillsammans med choklad. Nu till hösten har jag tankt att det kanske kan vara något att göra i större skala, för det fall våra kunder vill ha ett bra alternativ till alla kemikalieladdade energibars. Jag är så... Läs mer

Hemma igen!

Hemma igen! Publicerad 25/8, 2011

Hej alla chokladvänner! Nu är jag tillbaks, tänkte köra igång med mina inlägg igen. Det har varit en lång sommar med allt från bananblommor, bilden visar en sådan från min kakaoplantage Mata Grande, till sköna lata hängmattedagar...

Tanken är att dela idéer och kunskap med er.  Läs mer

Cerezas

Cerezas Publicerad 10/6, 2011

Körsbär av alla slag är en av mina favoriter bland bär. Söta Bigarråer och bittra Morello, alla är de ljuvliga stenfrukter som passar vid olika tillfällen. Inom chokladtillverkning så finns det många användningsområden för körsbär. Vit choklad och körsbär är t ex väldigt gott ihop. Kirsch, destillat av... Läs mer

Avskogning, ett hot för oss alla

Avskogning, ett hot för oss alla Publicerad 9/6, 2011

Den 17 maj gick vi i kakaodjungeln en bit från Espaillat floden Rio Joba, det var ungefär 35 grader i skuggan och en ovanligt torr luft med bara ungefär 75 % luftfuktighet. Vi, ett gäng svenskar med hyfsad kondition, flåsade oss fram efter vår mycket mycket mer vältränade vän. Han, kakaobonden Quinto, som är något på 70 år pilade... Läs mer

Choklad tårta?

Choklad tårta? Publicerad 7/6, 2011

Nu är det så underbart varmt ute, det enda jag vill göra är att dricka kokosvatten och fundera på kommande chokladkreationer. En liten idé jag har är att börja med desserter igen. När vi öppnade butiken i Gallerian Nian så var visionen den att vi skulle ha ett sortiment utav läckra desserter både i form av tårtor och som enportions... Läs mer

Dominikanska republiken maj 2011

Dominikanska republiken maj 2011 Publicerad 30/5, 2011

Kakao skörden i maj har ömsom varit god och ömsom varit knapp. På lägre höjder har en ovanligt stor maj skörd lyckligtvis erhållits men på högre höjder har det varit sämre. Det var ovanligt kallt på de högre altituderna under pollineringenstiden varpå få blommor haft förutsättning att utvecklats till frukter.... Läs mer

Doften av kakao

Doften av kakao Publicerad 3/5, 2011

Jag kan nästan känna den speciella doften av fermenterad kakao, lukten av soltorkade kakaobönor och den nästan stickande känslan i näsvingarna av kraftfyllda molekyler som bjuder på hela upplevelsen.

Nu är det bara fråga om ett par dagar innan jag vältrar mig i kakao. Tanken är jag ska förmedla det till Er!

Bilden visar kakaobönor... Läs mer

Choklad & Ringblomma

Choklad & Ringblomma Publicerad 28/4, 2011

Av Wijträdgårdar fick jag igår en laddning med torkade ringblommor. I Sverige har ringblomman används i kärleks sammanhang sedan århundraden. Vill man få någons kärlek bjuder man helt enkelt på en ringblomsanrättning, lika fungerande som Amors pilar.

Wijträdgårdar och Gefle Chocolaterie har en tanke att hitta på något... Läs mer

Kakaosmör & lavendel tvål

Kakaosmör & lavendel tvål Publicerad 27/4, 2011

Kakaosmör består av ca 28-40% stearinsyra vilket gör det synnerligen lämpligt som tvålkomponent. Stearinsyra är en mättad fettsyra som återfinns främst i animaliska fetter men just kakaosmör och sheasmör är unika i sin höga koncentration av den 18 stycken kolatom laddade strukturformeln.

Stearinsyrans egenskaper gör den även... Läs mer

Kakao och slavarbete

Kakao och slavarbete Publicerad 26/4, 2011

Choklad är gott och choklad gör gott?! För vem kan man undra, det finns mängder med skräpchoklad ute på marknaden. Choklad som inte borde få bära namnet choklad egentligen. De stora drakarna, de världsledande livsmedelsproducenterna, talar nu om sitt ansvarstagande. De certifierar och engagerar sig för odlarnas situation. 

Jag vill inte måla F-n på väggen och visst alla kan ändra sig till det bättre,... Läs mer