Äta choklad med ögat och örat?!

Äta choklad med ögat och örat?! Publicerad 4/4, 2011

Att äta choklad med ögat, med örat och med mer självklara sinnen är en ynnest.  Faktum är att ungefär åttio procent av upplevelsen tar vi med ögonen. Titta bara på den här vackra bakelsen, den inbjuder till förväntan och man bara vill smaska i sig den, eller hur?

Ögonen, synsinnet, begränsar oss också för... Läs mer

Är jag i himlen?

Är jag i himlen? Publicerad 12/9, 2011

Vaknade strax före fem, smög upp och gjorde en kopp galet gott thé av lakrits, havtorn och gröna teblad. Blandningen är rysk från början, något som dracks på tundran i svåra tider för att ladda uttröttade kroppar med nyttiga ämnen. Smaken är så nära jag kan föreställa mig gudomlig och en ny veckas start... Läs mer

Är det en bra choklad?

Är det en bra choklad? Publicerad 5/4, 2011

När jag är ute och föreläser, jobbar i butiken eller träffar folk i allmänhet får jag ofta frågan om vilka märken som är ok? Är det här en bra choklad undras det och jag får ett märke att relatera till. Jag uppskattar verkligen det intresse som råder men det som gör mig förbannad, på ren svenska, är dessa samvetslösa aktörer som med mördande reklam tycks kunna sälja vad som helst.

Jag väljer att... Läs mer

Äkta vara

Publicerad 21/3, 2011

Förra sommaren kom en man fram till mig på Eldrimners aktivitet i Tanto Lunden. Han ställde så oerhört specifika frågor och jag förstod att han var insatt i livsmedelskemi. Jag är urdålig på namn, kommer endast ihåg hur folk doftar men inte vad de heter. Knepigt men sant! Varpå jag inte först fattade vem jag talade med...pinsamt.

Hursomhelst... Läs mer

Årets Gävlebo?

Årets Gävlebo? Publicerad 26/10, 2012

Tack för att jag har blivit nominerad till årets Gävlebo! Det värmer verkligen när jag får sådan fin feedback.

  Läs mer

År 2012 har Gefle Chocolaterie varit igång hela 12 år!

År 2012 har Gefle Chocolaterie varit igång hela 12 år! Publicerad 14/1, 2012

Det firar vi med att erbjuda favoriten lakrits med havssalt förmånligt.

Lakrits med havssalt är kundernas favorit hos oss. Vi började med pralinen för över tio år och sedan dess har den varit vår storsäljare. Som alla andra tryfflar och praliner är även denna gjord på riktigt bra råvaror och naturlig choklad. 

Just... Läs mer

Welcome to Gävle

Welcome to Gävle Publicerad 13/6, 2014

Anna-Sofia Winroth med dotter hälsar turister välkomna till Gävle i magasin Gävle, på Visit Gävle och på Gävlekartan.

Jag är hedrad över att vi fått detta uppdrag! Tack alla Gävlebor som lyft fram Gefle Chocolaterie. Läs mer

Växer chokladkakor på träd?

Växer chokladkakor på träd? Publicerad 20/4, 2011

Som tjuren Ferdinands korkek ser jag på detta mitt alldeles egna kakaoträd. På korkeken växte färdiga korkar på grenarna och här ser Ni väl ett knippe chokladkakor som växer rakt ut från stammen?!  Eller är jag bara Påsktrött efter allt chokladäggsvärpande i chocolateriet?!

Hursomhelst, om ett par veckor kommer... Läs mer

Våra chokladkakor

Våra chokladkakor Publicerad 5/2, 2012

För oss är naturliga, etiska och goda produkter ett måste. Därför är vi mycket stolta över våra chokladkakor som är goda i flera avseenden. 

Smakmässigt i munnen, hälsomässigt i kroppen, mot alla som arbetat med kakaon, djungeln där kakaon växer och med en genomtänkt resterande miljöbelastning.

Yttre förpackningen... Läs mer

Våra barn är framtiden

Våra barn är framtiden Publicerad 11/9, 2013

Tänk dig, om du är kvinna, dig själv som 8-åring. Eller din dotter, syster, brorsbarn eller grannens flicka. Tänk dig att den lilla 8-åriga flickan ingår äktenskap med en 40-årig man. På bröllopsnatten dör hon av inre skador. En vidrig tanke, eller hur? Men det har just hänt och kommer att hända igen och behöver jag säga... Läs mer

Vår webshop har sommarstängt!

Vår webshop har sommarstängt! Publicerad 25/5, 2012

Under veckorna 24-36 har vår webshop sommarstängt, då vi helst vill undvika att er choklad smälter innan den hunnit komma fram.

Alla ordrar som kommer in under sommaren tas hand om när vi är tillbaka.

Ytterligare information om leverans & köp finnes under fliken KÖPVILLKOR.

 

Med detta önskar vi Er en trevlig sommar och... Läs mer

Vår webbshop!

Vår webbshop! Publicerad 10/9, 2012

Idag öppnar vår webbshop.

 

Nu kan ni skicka choklad till kära som inte är så nära.

Låt dom njuta av det Ni njuter.

 

Nu finns även Anna-Sofias bok, Gudarnas Föda - den som dödar, att skicka till släkt & vänner, för en mer spännande höst.

Läs mer om boken här!

 

För... Läs mer

Vit kakao, finns det?

Vit kakao, finns det? Publicerad 5/9, 2011

I oktober kommer vi att plantera in 100 nya kakaoträd på vår kakaoplantage Mata Grande. På marken växer idag en trinitariosort som har mycket criollo anlag i sig. Det vi nu ska plantera in är vit criollo. På sikt kommer dessa träd ge upphov, och omvandlas av naturen, till en säregen för marken vit trinitario. Spännande!

Alltså går... Läs mer

Vit choklad VS Mörk choklad

Vit choklad VS Mörk choklad Publicerad 16/1, 2012

Vissa människor säger att vit choklad är för söt för deras smak medan andra säger att mörk choklad är för bitter och sträv.

Till försvar för den vita samt mörka chokladen vill jag säga att man ska våga testa sig fram till sin favorit. Det finns en mängd olika vita & mörka chokladsorter som DU kan välja... Läs mer

Vit choklad

Publicerad 3/3, 2011

Provade en synnerligen märklig vit choklad idag. När jag öppnade påsen kom en tung doft av hönsgödsel och sur yoghurt. Fruktansvärd faktiskt.

Letar sedan år efter en god vit choklad som min filosofi kan ta till sig. Valrhona har ett socialt engagemang och en proffsig produkt men tillsätter lecitin. Lecitin i sig är livsnödvändigt för... Läs mer

Vattenskadat

Publicerad 7/3, 2011

Pyttelite vatten kan skada en hel bunke med choklad till obrukbart skick. Idag byttes ett batteri i den cellstyrda tvättställskranen. Vatten sprutade med full styrka upp i taket som olja ur Kalle Ankas borr rigg.
Vatten är ett livselixir men vill du spritsa choklad i komplexa mönster så räcker det med ett par droppar då chokladen blixtsnabbt stelnar! Vill du doppa praliner så passa dig för vatten!... Läs mer

Varför denna syrliga sak?

Varför denna syrliga sak? Publicerad 25/11, 2013

En syrlig liten sak... då menar jag inte en fräck passionsfruktstryffel utan tyvärr en kulturredaktörs raljerande artikel. Som dessutom inte är korrekt uppfattad.

Normalt krälar jag inte ner i sandlådan men denna gång anser jag mig tvungen då direkta felaktigheter publicerats i gårdagens Arbetarbladet. 

Jag, Anna-Sofia Winroth, grundade... Läs mer

Vad ska choklad innehålla?

Vad ska choklad innehålla? Publicerad 2/4, 2011

Många säger sig vara beroende av choklad, vad kan det bero på? Är det för att njutningen ger en skön känsla? Jag tror att svaret är lite mer komplicerat än så, kakaons historia påvisar en användning som stimulerande drog och som medicinsk komponent.

Min åsikt är att många äter choklad, tyvärr dålig... Läs mer

Vad innehåller vit choklad?!

Vad innehåller vit choklad?! Publicerad 30/1, 2012

Våra tror och hoppas att våra kunder har lärt sig mycket genom att ställa frågor till oss och det är kul att så många vill lära sig mer om choklad. En av de vanligaste frågorna är "Vad innehåller vit choklad?!"

Vit choklad består av kakaosmör, torrmjölk och socker. Ofta tillsätts vanilj och lecitin.... Läs mer

Vad hände i Afrika?

Vad hände i Afrika? Publicerad 4/9, 2012

Det har gått en tid sedan jag åkte till Kamerun. Där skulle jag besöka ett skolprojekt, som jag ämnade sponsra genom del av vinsten från min bokförsäljning. För varje bok som säljs ska ett barn få en egen skrivbok, alltså bättre förutsättning för skolgång. Det gäller självklart fortfarande!

För... Läs mer

Utdelning av skolböcker

Utdelning av skolböcker Publicerad 12/3, 2013

Jag har en dröm, för att använda en stor mans ord. En dröm om att vi lämnar över en bättre värld till våra barn. Min roll i den drömmen är att jag gör så gott jag kan. Idag tog jag ett steg i den drömvärlden. 

När jag skrev min debutroman, Gudarnas föda - den som dödar, ville jag ta mina läsare... Läs mer

Trött på fuskrättvisa!

Trött på fuskrättvisa! Publicerad 31/8, 2011

Är det rimligt att vi som har råd ska ha de på andras bekostnad? Äta billig choklad, eller dyr för den delen, som bygger på fattiga bönders slit?! Idag är det mycket ovanligt för att inte säga nästan obefintligt med choklad på marknaden som kommer från direkthandel med den lilla bonden. Stora rika godsherrar som klär på... Läs mer

Till plantagen

Publicerad 22/2, 2011

Nu är resan bokad till stora vårskörden i Dominikanska republiken. Läs mer

Tiga är guld...

Tiga är guld... Publicerad 3/4, 2013

För mig är det svårt att hålla käft, nästan omöjligt faktiskt. När det gäller övergrepp, utsatthet, miljöförstörning och girighet. Och annat skit!

Apropå miljöförstöring och att tiga är guld, det som nu händer nära min egen kakaomark är något som måste belysas! Även om det... Läs mer

Tid att blogga?!

Tid att blogga?! Publicerad 13/11, 2011

Nja, jag har varit helt förskjunken i ett projekt som tagit all min tid och nu står vi inför julen...

Vi har i alla fall fotat våra chokladkakor och på nyåret kommer vi att lägga ut de nya bilderna som just nu bearbetas.

Bilden visar röda bär! Läs mer

Temperaturer

Publicerad 2/3, 2011

Just nu väntar jag in att de ganacher jag satt för dagen ska svalna. När man tillsätter smör måste temperaturen sjunka till 35-40 grader celsius. Om inte det respekteras separerar fettet från massan och ganachen-tryffeln blir undermålig. Textur, smak och hållbarhet påverkas negativt. Läs mer

Talang

Publicerad 9/3, 2011

Att möta begåvningar är berikande, idag träffade jag några studenter angående ett filmprojekt och blev imponerad av den spirande utstrålade talangen.
Något annat som spirar är min skaparlust, våren pockar på och nya skira smaker vill fram. En fransk nougat med primörkaraktär kanske? En marsipan med karamelliserade kakaobönor och pistage skulle vara spännande.
Dessutom bjöd dagen på att våra första... Läs mer

Socker + Kakao = Choklad

Socker + Kakao = Choklad Publicerad 8/4, 2011

Kakao har ofta en naturlig bitterhet, för att möta upp den och bringa fram underbara smaker behövs socker. Jag behöver flera dagar för att beskriva sockrets magiska molekylvärld, det får bli fler inlägg! Idag beskylls socker som den stora boven, vi ska akta oss för sockret och många dieter bygger på strikt kolhydratsavhållsamhet. Naturligtvis ska vi inte äta för mycket socker men om förnuft styr gäller... Läs mer

Snart drar vi igång...

Snart drar vi igång... Publicerad 2/9, 2011

I mitten av september drar vi igång vår chokladutlottning igen! Ju mer aktiv man är desto större chans att vinna veckans chokladvän...

Idag är jag fåordig, hittade en kul blombild som jag tog på Madagaskar och med den önskar jag trevlig helg! Läs mer

Sjuk av choklad

Sjuk av choklad Publicerad 26/2, 2014

Fråga 7.Vilka destinationer har kakao som enligt EU anses otjänlig p.g.a för höga restvärden av bekämpningsmedel?

Varje år förbrukas otroliga mängder bekämpningsmedel inom kakaoproduktionen i världen.

Kakao från Nigeria, som importerats till EU, har vid flertalet tillfällen stoppats då den inte varit tjänlig som... Läs mer

Rättvis värld, inget med choklad att göra?!

Rättvis värld, inget med choklad att göra?! Publicerad 18/1, 2012

Det bubblar av vrede i mig. Kanske håller jag på att bli en vresig gammal kärring men ilskan i mig kanaliserar jag åtminstone i handfast arbete. Vill ni inte bli arga eller förfärade ska ni nog sluta läsa här!

Jag har blivit inbjuden till att följa med en student från Gävle Högskola till Nigeria. Studenten är bördig landet... Läs mer

Rättvis kakao?

Rättvis kakao? Publicerad 17/1, 2012

Jag har funderat och funderat. Är det lämpligt av mig att skriva följande i bloggen? Gör jag bort mig som skriver mina tankar och på så vis blottar min irritation på nätet?! Kanske det men jag står för varje litet ord.

Det har kostat på året som passerat, det har varit och är mycket jag önskat göra och framstegen kostar... Läs mer

Råsocker + kakaobönor = choklad

Råsocker + kakaobönor = choklad Publicerad 9/2, 2012

Våra mörka chokladkakor & chokladbräck innehåller oftast 71% kakao, dvs kakaobönor och råsocker. Vid högre eller lägre kakaohalter deklareras det.

Råsocker utvinns ur sockerrör från tropikerna. Det är mer smakrikt än vitt socker och har en lätt kryddig smak. Råsocker är också rikare på mineraler... Läs mer

Rom och choklad

Rom och choklad Publicerad 20/3, 2011

Rum, ron eller rhum? Att snabbt genom namnet förstå ursprung är lätt när det gäller rom. Naturligtvis finns det ingen regel utan undantag, men enkelt sett ger stavningen svaret. En kvarleva från när den Nya världen koloniserades, patriotiska destillatörer gav de ädla dryckerna typnamn på sitt språk. För Brittiska kolonier blev... Läs mer

Rikskuken i Dominikanska republiken

Rikskuken i Dominikanska republiken Publicerad 23/3, 2013

Läs inte vidare om du är känslig! Jag skriver nämligen som jag tänker...

För en tid sedan sa en god vän till mig: "Anna-Sofia du måste visa fittan på Facebook för att slå igenom...". Vi talade om hur märkligt samhället är där kompetens hamnar i lä av publika knullerier i såpor och dylikt. Ett samhälle... Läs mer

Rent vatten!

Rent vatten! Publicerad 25/3, 2013

Varje dag går jag till en kran och vrider, lyfter eller bara sätter händerna framför fotocellen. Jag dricker, tvättar, sköljer, spolar och häller rent vatten. Rent vatten, vilken självklarhet. Vattnet är dessutom okej att dricka. Till och med gott här i Strömsbro. Jag slösar vatten även då jag sparar, för det finns där... Läs mer

Regnbågschoklad från Uganda

Regnbågschoklad från Uganda Publicerad 25/2, 2014

Antigay-lag i Uganda får mig att vilja tillverka en regnbågschoklad... 

Dagens fråga till kakaoindustrin. Läs här. Läs mer

Recept till IKEA familydagen!

Recept till IKEA familydagen! Publicerad 7/2, 2012

 

Här följer ett grundrecept på en fast ganache. Det betyder att den är rullbar efter kristallisering. 

Ganache = choklad med en vätska, oftast är vätskan grädde. Annars reducerad fruktpuré och/eller alkohol.

Kristallisering = kakaosmörets kristaller fixeras i formationer som gör chokladvarianten mer eller mindre fast beroende... Läs mer

Påskägg i olika storlekar och smaker!

Påskägg i olika storlekar och smaker! Publicerad 22/3, 2012

Många kunder har redan nu nämnt att de önskar sig choklad från oss i påskägg. Vilket jag tycker är väldigt roligt att höra!

I produktionen är det full fart med allt som hör påsken till. Vi säljer redan nu lite av våra påskprodukter i butikerna, men det kommer mera. 

 

Det som vi har nu är marsipanägg... Läs mer

Påsken närmar sig med stormsteg

Påsken närmar sig med stormsteg Publicerad 7/3, 2012

Snart är våren här och idag är det en månad kvar till påskafton. Vi på Gefle Chocolaterie har redan planerat klart schemat i produktionen.

Hos oss kommer Ni inte kunna hitta någon färgad choklad och marsipan som innehåller kemikalier av olika slag. Anledningen varför vi inte använder oss av olika onaturliga färger är för... Läs mer

På väg hem...

På väg hem... Publicerad 9/7, 2013

Tredje resan för i år till Dominikanska republiken är nu snart till ända. Och vilken resa! Kursen för de kvinnliga kakaokooperativen, TV och tidningar, landets president Danilo Medina godkände igår att ett tiotal kvinnor ska få resa till mig för att fortsätta kursen i Sverige. Jag lovar att när det kommer ut i media kommer det att vara hans... Läs mer

Proffs

Publicerad 6/3, 2011

Igår när det visade sig att en bug blockerade Explorer 8 gällande "skapa din egen ask" skickade jag ett medelande till killarna på Jamback. Någon timme senare hade de löst problemet. Imponerande!

Själv tänkte jag försöka imponera med min tryffel Florencio som jag nu på söndagsmorgonen ska sätta. Pratade inatt med bonden Florencios dotter, i maj bär det av till Dominikanska igen och nu planerar... Läs mer

Privatisera vatten?

Privatisera vatten? Publicerad 23/4, 2013

Låt mig säga ett fullt ord. Ett riktigt snuskigt, vidrigt, ondskefullt och förtappat ord. Eller snarare ett namn, Nestlé. Jag undrar om Herr Nestlé vrider sig i graven när jag säger så? Nestlé som gav sitt namn till livsmedelsjätten, han som skapade nya produkter för långt över hundra år sedan. Tror ni att han skäms?... Läs mer

Patent på "fake" kakaopulver

Patent på "fake" kakaopulver Publicerad 27/2, 2014

Fråga 8. Hur kommer de "nya", patenterade chokladråvarorna att deklareras?

Barry Callebaut är en av världens största chokladtillverkare. Bolaget var ett av de åtta chokladbolag som skrev under "the Harkin-Engel protocol". Nyligen, i juli 2013, tog de patent på hur man gör kakaopulver av kakaobönans skal.

Tidigare har skal... Läs mer

Passion för choklad - kommer snart i butiken...

Passion för choklad - kommer snart i butiken... Publicerad 6/9, 2011

Tänk att ungefär 12 gram vit choklad och passionsfrukt kan få så mycket beröm! Igår arbetade jag i butiken, flera kunder kom specifikt till oss just för att köpa passionsfruktstryffeln. Webbshopen hade också passionskulor på beställning och på mailen fanns fina ord om magisk choklad, vilken dag...

Sommaren har varit BLÖT, regnmässigt... Läs mer

Parfymen

Publicerad 8/3, 2011

Lika djävulsk som karaktären är i boken, lika underbar upplever jag berättelsen. Så förtrollande beskrivet om dofternas väsen. Filmen såg jag för länge sedan men nu lyssnar jag till boken. Min egen näsa lider av en släng av hyperosmi varpå en mindre koncentration doftmolekyler krävs för att utröna sort.

Generellt... Läs mer

Palmolja i choklad

Palmolja i choklad Publicerad 1/3, 2014

Fråga 10. När ska chokladindustrin ta ansvar för att en hållbar odlingsmetod och en god tillsättningsfilosofi av palmolja sker?

På bekostnad av människa, djur och natur, utvinns palmolja nu i högre grad än någonsin. Skövling att regnskog innebär bl.a att utrotningshotade djur hotas än mer.

Enligt Livsmedelsverkets... Läs mer

Ond politiker?

Ond politiker? Publicerad 27/4, 2013

Idag vaknade jag med en klar ingivelse gällande min blogg. Solen sken in genom glipor i gardinen och det blev plötsligt uppenbart för mig vad syftet med min blogg skulle vara. I och för sig har jag redan skrivit en massa om det som är viktigt för mig, men nu kommer jag att fokusera på upplysning à la Winroth i bloggen. På facebook kommer jag att lägga... Läs mer

När jorden blöder

När jorden blöder Publicerad 26/3, 2013

Långt bort från vår trygghet händer hemska saker, men eftersom vi inte lever med eländet i vår vardag så behöver vi inte bry oss? Eller? Det är inte vårat problem, stackars satar som råkar födas där borta i helvetet. Här har vi fullt sjå med egna problem som hur fort ska snön smälta bort i år? Varför... Läs mer

Någon vill tysta mig...

Någon vill tysta mig... Publicerad 28/3, 2013

"Fader, förlåt dem, ty de vet inte vad de gör," (Luk. 23:34). 

Jag tror på en gudomlig energi. Att godhet möter ondska, att det råder en universiell kamp och att allt hänger samman. Fast jag tror på min egen lilla kammare, ofta framför marmorbordet med tio kilo mörk choklad draperad på stenskivan.

Idag har jag funderat... Läs mer

Nyttig chokladbar med långpeppar och ringblomma

Nyttig chokladbar med långpeppar och ringblomma Publicerad 23/1, 2012

Nu har vi på Gefle Chocolaterie tillverkat chokladbars i olika storlekar och smaker. Perfekt före eller efter ett träningspass, som mellanmål, till en kopp te eller bara för att njuta av de goda smakerna. Chokladen vi använder är 71% och råvarorna är precis som i alla andra produkter, naturliga.

En läcker variant är; kakaonibbs, sultan druva,... Läs mer

Nypremiär på Nygatan 40 idag!

Nypremiär på Nygatan 40 idag! Publicerad 2/2, 2012

Idag har vi nypremiär i butiken på Nygatan 40. 

Öppettider under våren 2012 (2 feb-1 jun)

Tis-Fre 11-17

Inför alla hjärtans dag har vi även öppet måndagen 13/2 11-17

Under påsken har vi öppet som vanligt, förutom långfredagen 6/4 då det är stängt.

Övriga tider enligt överrenskommelse.

 

Varmt... Läs mer

Nypremiär i helgen. Öppet Hus

Publicerad 17/5

Imorgon öppnar vi butiken på Nygatan 40 mitt emot Scandic CH.

Öppet hela helgen 10-17

Prova våra nya och internationellt prisbelönta smaker.

Vi har laddat upp choklad med Mata Grande, Blåmögelost, Gin, Öl, Lakrits etc.

Dessutom har vi glass i lass. Ekologisk i olika smaker. Mörk choklad, Hasselnöt, Mojito, Jordgubb, Grapefrukt Läs mer

Ny premiär för vår chokladbutik på Nygatan 40

Ny premiär för vår chokladbutik på Nygatan 40 Publicerad 13/1, 2012

Torsdagen den 2 februari öppnar vi chokladbutiken på Nygatan 40, efter glada önskemål från våra kunder. Vi kommer att ha försäljning av våra produkter som vi själva tillverkar såsom tryfflar, praliner, te, chokladkakor och drickchoklad.

I början av september 2005 öppnade vi vår chokladbutik på Nygatan 40. I samma... Läs mer

Nominerad till årets bästa bok!

Nominerad till årets bästa bok! Publicerad 20/11, 2012

Min bok, Gudarnas föda - den som dödar, är nominerad som årets bästa bok!!!

Den är nominerad av bokmässans bloggambassadör "Med näsan i en bok", som årets bästa bok i utmärkelsen: Bokbloggarnas litteraturpris 2012.

Vilken ära! Läs mer

Nixtamal

Nixtamal Publicerad 18/3, 2011

Det fascinerar mig hur vi människor genom tiderna utvecklat metoder för att tillgodose oss våra näringsmässiga behov utifrån de lokala grödorna. Just nu är jag i processen att beräkna ett nytt spännande drickchoklad recept och tänkte applicera den urgamla aztekmetoden genom en nixtamaliserad ingrediens.

Ordet Nixtamal kommer ifrån Aztekerna... Läs mer

Nestlé+Google=Osmakligt

Nestlé+Google=Osmakligt Publicerad 7/9, 2013

Idag publicerade Svenska Dagbladet en debattartikeln skriven av mig, Anna-Sofia Winroth, och Tovan Thåst.

Nyheten om samarbetet emellan drakarna väcker många farhågor. Tänker inte Google på att de reflekterar sig i Nestlés mörka spegelbild? Hur många använder sig inte av Googles funktioner dagligen, vad händer med öppenheten? Varför... Läs mer

Naturkrafter, choklad och trolldom

Naturkrafter, choklad och trolldom Publicerad 15/9, 2011

Tännforsen för en månad sedan, ett vildsint svensk fall som påminner mig om naturkrafter. Igår när jag plockade bland mina örter, kryddor och torkade bär kände jag mig som en riktig packa. Jag var ute efter inspiration till en ny chokladkaka och insåg att i mitt "apotek" finns en mängd av naturens kraftfulla alster.

Ta till exempel... Läs mer

Mors Dag Extraöppet 11-13

Publicerad Igår

Söndag Mors Dag har vi extraöppet 11-13. 

 

Vi har laddat upp extra mycket choklad inför helgen.

Bl.a med nybakade chokladbräck med Polkagris, Lingon, Blåbär, eller Rocky Road  Marshmallows.

Mackmyra Gin & Lingon och öl från Hopsy Daisy blandat med våra kvalitetspraliner är bara ett par av nyheterna.

Naturligtvis... Läs mer

Min kakaoplantage Mata Grande

Min kakaoplantage Mata Grande Publicerad 12/4, 2011

I bergen på ön Hispaniola, Dominikanska republiken och Haiti, ligger min kakaoplantage Mata Grande. En mindre djungelflod gränsar av marken som sedan sträcker sig upp mot en liten charmig bergsplatå. Det är brant, bitvis stupar marken och nedfallna kakaoblad gör en klättring nästintill omöjlig. Några stora skuggträd utgör ett behagligt... Läs mer

Michael Jacksons död relaterad till mig?

Michael Jacksons död relaterad till mig? Publicerad 13/4, 2013

På sista tiden har jag haft en obehaglig känsla av fara i kroppen. Inte direkt personligen utan för det jag ser hända runt om i världen. Som ni vet ligger min fokus i kakaobältet, därav tvärsnittet på mina funderingar och blogginlägg. Därför blev jag riktigt skärrad av en händelse som utspelade sig innan påsk. Dagen... Läs mer

Med smak av rostat bröd

Med smak av rostat bröd Publicerad 19/4, 2011

Sist jag var i Haiti och letade kakao blev jag bjuden på en märklig frukt. Friterad smakade den som nygräddat bröd med en textur liknande pommfes frittes. Jag fotade och antecknade, som alltid, men tyvärr blev mina anteckningar blöta och jag kan inte utröna vad jag skrivit. Namnet suddades ut och först igår fick jag via Facebook svar på frågan... Läs mer

Mata Grande vs Guamira

Mata Grande vs Guamira Publicerad 11/5, 2013

Underbart! Nu har jag gjort ytterligare en tryffel från Barras de cacao. Att arbeta här i Dominikanska, utan aircondition, kräver lite finurliga lösningar. Kakaon rostade vi själva igår, på låg temperatur. Bönorna kommer från plantagen Guamira. Således kommer dessa att heta Guamira.

Tryfflarna ska i morgon rullas i barrasmassa, som jag... Läs mer

Lösningsmedel i choklad

Lösningsmedel i choklad Publicerad 23/2, 2014

Anna-Sofia Winroth ställer frågor till kakaoindustrin. Läs mer

Långpeppar och choklad

Långpeppar och choklad Publicerad 3/4, 2011

Långpeppar eller Pippali, Piper Longum släkte Piperaceae, är en av de äldsta kryddor vi människor brukat. Hippokrates skrev om långpeppar i medicinskt syfte, i de Ayurvediska texterna påtalas Pippali som den livslängd förstärkande örten och Romarna använde den flitigt. Långpeppar var först av all peppar att nå Europa.

Smaken... Läs mer

Lansering!

Publicerad 4/3, 2011

Idag på eftermiddagen smygöppnade vi hemsidan och webshopen. Äntligen. Hoppas att sidan kommer att inspirera och upplysa. Stort tack till killarna på Jamback, de som gjorde verklighet av min ide.

Jamback har svingat sin data trollstav och webb magi har skapats. Fantastiskt. Jag ville att mina kunder skulle kunna arrangera sin egen pralinask och det är nu en av finesserna.

Maila... Läs mer

Lakrits till älsklingen...

Lakrits till älsklingen... Publicerad 12/2, 2012

En glädjepunkt i tillvaron är efterfrågan på vår avlånga lilla godbit. Jag slutar aldrig att häpnas över suget som finns efter vår lakritspralin.  Varje vecka doppar vi nya praliner och dessa försvinner i en rasande fart. 

En fråga; tycker ni att vi ska sälja lakritsrot och pulver i butiken? För dem som vill jobba... Läs mer

Lakrits med Z

Publicerad 10/3, 2011

För tio år sedan gjorde jag lakrits pralinen för första gången. Då anande jag inte hur populär den skulle bli. Då kunde jag heller inte det jag kan idag och receptet blev följdaktigen lite väl tilltaget. Resultatet blev en mycket fast ganache med fyllig smak av lakrits.

Med facit i hand kan jag konstatera att den är vår mest sålda... Läs mer

Kåt, glad och tacksam?

Kåt, glad och tacksam? Publicerad 5/4, 2013

Blir man kåt av att äta choklad? Eller av att se choklad utsmetade på Heidi Klums bröst? Jag gjorde det förra veckan, alltså såg hennes bröst och rumpa nerkladdade med mörk chokladsås. Och nej, jag blev inte särskilt kåt... 

Däremot om chokladen är av god kvalité finns det chanser att vi blir lite till oss i... Läs mer

Kusmi pralinen får en ny design!

Kusmi pralinen får en ny design! Publicerad 14/9, 2012

Ny design!

Då vi väljer smaker efter säsong & humör blir designen av valfri cacaosmörs text.

Som bilden visar har den tidigare haft en liten miniatyr kakaofrukt, 72%, Michel Cluizel choklad.

 

Bild är på ingående!

// Suzana Läs mer

Kriminell kakao?

Kriminell kakao? Publicerad 22/9, 2012

Om en vecka håller jag ett seminarium på bokmässan i Göteborg.

Titel: Kriminell kakao? Plats: Sal J2. Tid: Lördag den 29/9 kl. 11:30.

Det är ett dystert ämne, men likväl måste problemen belysas! 

Jag kommer att tala om hur organiserad brottslighet använder kakao som t ex täckmantel för transport av droger. Hur kriminella... Läs mer

Kanel och choklad

Kanel och choklad Publicerad 18/5, 2011

Choklad och kanel är mer än jul för mig, den blommiga kanelsmaken passar utmärkt till sommarsmakande choklad. Cinnamomum Zeylancium, är så kallad äkta kanel. Den vanligaste kanelen, som vi hittar i dagligvaruhandeln, heter Cinnamomum Cassia. Det finns fler sorter bl.a Cinnamomum Malabar. Gemensamt för de två sistnämnda är att det är... Läs mer

Kakaofrukten, en guda gåva?

Kakaofrukten, en guda gåva? Publicerad 13/4, 2011

En kakaofrukt, gudarnas föda, innehåller mängder av spännande ämnen. Smaken är i färskt tillstånd något helt annorlunda gentemot slutprodukten, det bruna guldet; choklad. Skalet är oätligt om man inte är en Zebu från Madagaskar, eller en stor Haitiskt råtta.

Däremot är fruktköttet som håller ihop bönorna,... Läs mer

Kakao och slavarbete

Kakao och slavarbete Publicerad 26/4, 2011

Choklad är gott och choklad gör gott?! För vem kan man undra, det finns mängder med skräpchoklad ute på marknaden. Choklad som inte borde få bära namnet choklad egentligen. De stora drakarna, de världsledande livsmedelsproducenterna, talar nu om sitt ansvarstagande. De certifierar och engagerar sig för odlarnas situation. 

Jag vill inte måla F-n på väggen och visst alla kan ändra sig till det bättre,... Läs mer

Jag, Anna-Sofia, har skrivit en roman!

Jag, Anna-Sofia, har skrivit en roman! Publicerad 26/6, 2012

Nu är den snart här! Min bok. Många tror kanske att jag har skrivit en kokbok? Eller en faktabok om choklad? Men nej, jag har skrivit en 575 sidor lång skönlitterär spänningsroman. Förvisso innehållande spår av choklad... Berättelsen utspelar sig i den värld jag ofrivilligt kommit att närvara vid genom mina resor i kakaobältet.... Läs mer

Jag är ingen jungfru!

Jag är ingen jungfru! Publicerad 27/3, 2013

Inte heller en ängel! Jag syndar ständigt men jag försöker vara en god människa.

Mitt blogginlägg om Rikskuken har väckt en sovande björn. Jag skrev för att jag är så in i helvete trött på att det ska smygas och smusslas hela tiden. Att makt missbrukas. Att vissa tar sig friheten att göra saker som helt enkelt inte är... Läs mer

Jag blogga?

Publicerad 28/2, 2011

Jag vill berätta min historia öppet och rättfram. Ibland kommer det att vara obekvämt och ibland bara torra kalla fakta men jag vill också ge av det fantastiska min värld innehar. Jag vill ta med Er på mina resor, låta Er stå bredvid mig när jag arbetar vid marmorbordet i chocolateriet och ta hjälp av Er att skapa nya produkter.

Målet är att varje dag skriva något men jag vet att i Haiti är täckningen... Läs mer

I morgon drar vi månadens chokladvän

I morgon drar vi månadens chokladvän Publicerad 11/4, 2012

Vi på Gefle Chocolaterie lottar en gång i månaden ut en chokladvän som vinner choklad från oss. Genom att gilla oss på Facebook så är du med och tävlar varje månad. Ibland drar vi slupvis ut en vinnare och vissa gånger har personer med ett gott, glatt eller omtänksamt choklad hjärta vunnit!

Vill även påminna om... Läs mer

Högbo brukshotell, paradis för chokladälskare?!

Högbo brukshotell, paradis för chokladälskare?! Publicerad 9/4, 2011

Hur är det att vara gäst i matsalen och på hotellet? Servicen, maten, hur upplevde jag miljön och sådana frågor ombads jag att betänka. Min vän Stina, Etina på Dominikanska, jobbar på Högbo Brukshotell. Hon och jag provbodde där inatt efter att vi provat oss genom en fyrarätters meny. Vi provade även minibaren och hotellbaren... Läs mer

Hästkött i choklad?

Hästkött i choklad? Publicerad 15/2, 2013

Visste du att det finns hästkött i choklad? Har jag, Anna-Sofia Winroth, blivit galen som säger så? Ungefär lika hjälplöst galen som en kossa blir av att äta kadaver? Nja, det är resultatet av en annan girighet, jag är inte tokigare än vanligt. Här kommer dock en fundering. Fast först svaret på min fråga, eller rättare... Läs mer

Humle & Choklad

Humle & Choklad Publicerad 7/4, 2011

Humle, Humulus lupulus släkte Cannabaceae, är en ört vi människor använt i över tusen år. De flesta känner den som ölens mustiga beska men humle har många användningsområden. Under flera århundraden reglerades humleodling i Sverige, bönder förordnas rätt att odla och skatt erlades i humle honblommor.

Smaken är besk och bitterheten är beroende på jordmån samt odlingsförhållanden. Plantan är vanlig... Läs mer

Hovleverantör

Hovleverantör Publicerad 31/8, 2013

Häromdagen besökte Sveriges Kung och Drottning Gävle. Vi hade äran att förse det kungliga sovgemaket med lite chokladpraliner. Smaker som passion, tonka, ren plantagetryffel och vår unika indianchokladstryffel Mata Grande fanns med i askarna.

  Läs mer

House of cards i choklad

House of cards i choklad Publicerad 24/2, 2014

Anna-Sofia Winroth ställer obekväma frågor till kakaoindustrin. Varje fråga skickas även till en journalist i hopp om att debatten tar fart, att frågorna får svar och att allmänhetens vetskap ökar om missförhållandena i kakaoindustrin. Läs frågan här. Läs mer

Hemma igen!

Hemma igen! Publicerad 25/8, 2011

Hej alla chokladvänner! Nu är jag tillbaks, tänkte köra igång med mina inlägg igen. Det har varit en lång sommar med allt från bananblommor, bilden visar en sådan från min kakaoplantage Mata Grande, till sköna lata hängmattedagar...

Tanken är att dela idéer och kunskap med er.  Läs mer

Handgjutna chokladkakor från Gefle Chocolaterie

Handgjutna chokladkakor från Gefle Chocolaterie Publicerad 3/2, 2012

Chokladkakor finns i olika storlekar, smaker och former. Ofta använder man maskiner som tillverkar kakorna i mjölk, vit eller mörk choklad. Den första chokladkakan som tillverkades var år 1847 efter att man 1828 upptäckt hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna. 

Öppnad chokladförpackning bör omslutas noggrant. Ren choklad håller... Läs mer

Gäster från Republica Dominicana

Gäster från Republica Dominicana Publicerad 13/9, 2011

Idag blir det en spännande dag, sex delegater från Alianza por la Democracia kommer till oss. De är på besök i Sverige för att studera vår miljövänliga sopsortering. Dagen kommer att avslutas hos oss med en liten chokladföreläsning.

Jag tänkte att de ska få testa Venezuela och Madagaskar choklad, som idag anses ha de bästa... Läs mer

Guldrush utrotar Bicknellskogstrast och kakao?

Guldrush utrotar Bicknellskogstrast och kakao? Publicerad 4/4, 2013

Hur hänger detta ihop, undrar ni kanske? Jo, ju djupare jag gräver, desto mer snubblar jag över sammanhang. Jag har sedan en tid grävt efter obekväma uppgifter om guldrushen som råder i Latinamerika. Igår bloggade jag om det giriga företaget Barrick Gold, om hur de skövlar djungel i Dominikanska republiken för att utvinna guld. Där och på... Läs mer

Gudarnas föda - den som dödar

Gudarnas föda - den som dödar Publicerad 3/10, 2012

Hemkommen sedan ett par dagar från bokmässan i Göteborg. Har dock inte landat mentalt än. Vilken mässa, det bubblade, rent av sjöd av kreativitet...

Vi lyckades också sälja nära 300 exemplar av Gudarnas föda -den som dödar!!! Jag är så tacksam över alla fina ord, alla peppande kommentarer och annat som våra chokladvänner... Läs mer

GODis?

GODis? Publicerad 11/4, 2013

När folk har sagt choklad är godis, har jag reagerat åt det negativa hållet. Tänkt, choklad är choklad! Inget annat. Men vid närmare eftertanke, choklad är GODis. 

Theobroma cacao, Gudarnas föda, är sannerligen godis. Allt annat är dåliga kopior av njutning, där lursamt socker talar i tungor. När det gäller riktig... Läs mer

God choklad fortsättning...

God choklad fortsättning... Publicerad 10/1, 2012

Ett gott nytt chokladår har börjat!

Vi vill passa på att tacka alla våra kunder för året som gått med en smarrig chokladbild. 2012 kommer att bli ett fantastiskt smakfullt chokladfyllt år Ni är alla varmt välkomna att uppleva det med oss.

Ps just nu är bildfunktionen ur drift, återkommer med bilden! Läs mer

Glad författarinna...

Glad författarinna... Publicerad 9/9, 2012

Världens häftigaste grej hände mig idag! Först satt jag på Wij trädgårdar och signerade min debutroman: Gudarnas föda - den som dödar. Senare på kvällen, när jag skulle åka iväg på ett ärende, såg jag plötsligt en kille komma gåendes med min bok i sin hand. För en kort stund blev jag nog en trafikfara,... Läs mer

Geflebocken i choklad

Geflebocken i choklad Publicerad 16/10, 2014

Den som väntar på något gott ... Snart har vi formar för att gjuta fler chokladbockar. Tycker att Gävles nya varumärke är supersnyggt, formen gör den lilla chokladbocken extra lockande.

Information om när den kommer att finnas tillgänglig, var, vad den kostar etc. kommer att läggas ut på vår FaceBooksida. Tills dess får... Läs mer

Gefle Culture och Anna-Sofia Winroth

Gefle Culture och Anna-Sofia Winroth Publicerad 2/2, 2014

Anna-Sofia Winroth kommer numera även att skriva blogginlägg på Gefle Cultures hemsida. Här på "chokladbloggen" kommer inlägg som är mer chokladorienterade att finnas och på Gefle Cultures sida kommer mer debattorienterade inlägg att finnas.

Anna-Sofia Winroth postade idag på Gefle Culture en årskrönika. 2013, verkligen... Läs mer

Gefle Culture

Gefle Culture Publicerad 17/4, 2013

Gefle Chocolaterie fick tjänstgöra som förlag när min bok, Gudarnas föda - den som dödar, släpptes förra hösten. Nu införlivas förlagsverksamheten via Gefle Culture. I november 2013 kommer boken ut i en ny version. Redigerad och med nytt omslag. Uppföljaren kommer under tidig vår 2014.

Tack för alla fina kommentarer, uppmuntrande... Läs mer

Gefle Choklad donerade!

Gefle Choklad donerade! Publicerad 13/3, 2013

Idag har jag börjat handla till skolan i Piragua. Ambassadör Abigail Meija Ricart tog mig runt i Santo Domingo. Hon är en ängel av stora mått! Efter otaliga försök med att ta ut pengar lyckades vi till slut få ut en del. Ändå hade vi VIP-behandling på två banker, av deras bankchefer, eftersom Abigail är känd här. Trots... Läs mer

Förbjudna kemikalier i choklad

Förbjudna kemikalier i choklad Publicerad 22/2, 2014

Nestlé, Ferrero, Hershey´s och Cadbury m. fl visar på sina hemsidor upp bolagens råvaruprinciper. Det är en polerad fasad där fakta undanhålls. Ingen skriver t.ex att deras choklad kan innehålla farliga och förbjudna kemikalier.

Det borde vara en mänsklig rättighet att inte tvingas arbeta oskyddat med farliga kemikalier. Och en skyldighet... Läs mer

Färgad choklad och marsipan, hittar Ni inte hos oss!

Färgad choklad och marsipan, hittar Ni inte hos oss! Publicerad 11/4, 2011

Påsken är gul, gula kycklingar, påskliljor och äggula. Det finns en massa naturligt gula ting, de som är ätbara och okonstlat gula innehåller ämnen vi behöver för att må gott. När det kommer till choklad och marsipan är det värre när det gäller naturliga färger. Visst kan choklad dekoreras med gul garnityr, t ex... Läs mer

Frossa i choklad!

Frossa i choklad! Publicerad 17/9, 2012

Nu har vi fyllt butiken med fler praliner

 

Mint

Trio

Kusmi

Pistage & Maraschino

Grands Klassiker

 

Vi har även en ny sort, "duo".

Duon är gjord på mörk & ljus ganache, i lager, som vi doppat i mörk choklad. 

 

// Suzana Läs mer

Fredag kväll

Fredag kväll Publicerad 4/3, 2011

Det känns som julafton, så spännande. Sidan har öppnat och jag försöker lära mig att blogga med bilder!

Mina barns gammelmormor Jinko kallade micron för bullvärmaren och sprang ut i hallen för att skydda sig emot strålningen, det är väl typ där jag befinner mig nu i denna cybervärld. Hav tröst jag skall lära... Läs mer

Fler sorter av praliner & tryfflar!

Fler sorter av praliner & tryfflar! Publicerad 13/9, 2012

Vi har haft slut på en del sorter under sommaren. Nu har jag fyllt på med praliner & tryfflar.

Den här veckan har Anna-Sofia rört om i bunkarna och doppat fram tre sorter till butiken.

 

Marcona

Lait

Chili

 

Under helgen kommer hon jobba på för att få fram fler sorter.

 

Ni är varmt välkomna in till... Läs mer